Home / Zelf besparen / Thuis energie opwekken

Thuis energie opwekken

Het zelf opwekken van energie thuis is een onderwerp dat de laatste jaren sterk aan populariteit wint. De bewustwording rondom duurzaamheid, de stijgende energieprijzen, en de wens voor energieonafhankelijkheid drijven de interesse in zelf energie opwekken.

Vijf manieren om thuis energie op te wekken

Er zijn vijf verschillende manieren om thuis energie op te wekken:

Zonnepanelen op eigen dak

Het plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak is de meest directe manier om zelf energie op te wekken. Het grootste voordeel is dat de energie die je opwekt direct van jou is, wat kan resulteren in aanzienlijke besparingen op je energierekening. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en zijn in staat om gedurende de levensduur van gemiddeld 25 jaar, een constante energieopbrengst te leveren. De initiële investering kan aanzienlijk zijn, maar dankzij subsidies en terugleververgoedingen is de terugverdientijd steeds aantrekkelijker geworden.

Zonnepanelen op andermans dak

Voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, bijvoorbeeld door de ligging of omdat ze in een appartement wonen, bestaat de optie om te investeren in zonnepanelen op andermans dak. Via LansingerStroom kan je investeren in zonnepanelen op bijvoorbeeld het dak van een lokaal bedrijf of gemeenschapsgebouw. Je profiteert dan van de opgewekte energie. Het is een uitstekende manier om bij te dragen aan de productie van duurzame energie, zelfs als je niet de mogelijkheid hebt om zonnepanelen op je eigen dak te plaatsen. Lees hier meer over investeren in zonneprojecten.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Dit systeem bestaat uit een zonnecollector op het dak die de zonnewarmte vangt en deze overdraagt aan het water in een opslagvat. Het verwarmde water kan vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld de douche, wat een aanzienlijke besparing op de gasrekening kan opleveren. Zonneboilers zijn vooral effectief in de lente en zomer en kunnen een significant deel van het warmwatergebruik in een huishouden dekken. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Op de website van Milieu Centraal lees je waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem dat warmte van buiten naar binnen verplaatst om een huis te verwarmen of, in sommige gevallen, te koelen. Een warmtepomp is een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Er zijn verschillende typen warmtepompen, maar ze gebruiken allemaal een klein beetje elektriciteit om veel warmte te verplaatsen. Dit maakt ze zeer efficiënt. Warmtepompen kunnen worden gecombineerd met een laagtemperatuurverwarmingssysteem voor de beste prestaties en comfort. De initiële kosten zijn relatief hoog, maar de operationele kosten zijn laag, waardoor ze een goede investering kunnen zijn op lange termijn. Op de website van Milieu Centraal zie je wat warmtepompen te bieden hebben

Pelletkachel

Een pelletkachel is een vorm van biomassa-verwarming, waarbij gebruik wordt gemaakt van geperste houtpellets als brandstof. Deze kachels zijn een efficiëntere en schonere manier van verwarmen dan traditionele houtkachels. Ze hebben een ingebouwd mechanisme dat de toevoer van pellets automatisch regelt, wat zorgt voor een constante en efficiënte verbranding. Een pelletkachel is een goed alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de werking van pelletkachels.

Weet je niet welke manier bij jou past?

Elke optie voor het opwekken van energie thuis heeft zijn eigen voordelen en overwegingen. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke situatie van je huishouden, de beschikbare investering, en de lange termijn voordelen om de beste keuze te maken voor jouw energievoorziening thuis. Bij het EnergieLoket helpen we je graag bij het maken van de beste keuze.