Home / Zelf besparen / Isoleren

Goed isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Ga aan de slag met onderstaande tips en bespaar gemakkelijk energie én geld!

Een woning met onvoldoende isolatie verliest voornamelijk warmte door het dak, de muren, de ramen en de vloer. Het verbeteren van de isolatie door je huis effectiever te omhullen met een royale laag isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft. Dit resulteert in een lagere behoefte aan energie voor verwarming. Hoewel sommigen vrezen dat dit proces rommelig en lastig kan zijn, is het mogelijk om veel onderdelen van het huis te isoleren zonder ingrijpende verbouwingen.

Deze maatregelen leiden tot een comfortabelere en warmere woning, alsmede tot een verlaging van de energierekening. Minder gasverbruik draagt tevens bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, wat gunstig is voor het klimaat. Het isoleren van je huis staat dan ook bekend als een van de meest effectieve maatregelen om je impact op het klimaat te verkleinen.

Besparen door isolatie

Een hoekwoning met uitstekende isolatie heeft gemiddeld een jaarlijks gasverbruik van ongeveer 1.250 kubieke meter voor verwarming. Daarentegen vereist een soortgelijke woning met minder goede isolatie tot wel 2.600 kubieke meter gas per jaar. Dit betekent een verbruik dat meer dan het dubbele is!

Volgens berekeningen van Milieu Centraal kan het verschil tussen geen en goede isolatie leiden tot een jaarlijkse besparing van ongeveer € 1.900 op de energierekening, uitgaande van een gasprijs van € 1,45 (de prijs op lange termijn). De besparing die je uiteindelijk realiseert, is afhankelijk van de gasprijs die je betaalt.

Bovendien kan in een hoekhuis met gemiddelde isolatiekwaliteit (voorzien van 5 cm dakisolatie en dubbele beglazing) nog steeds aanzienlijk worden bespaard: verbeteringen aan de isolatie van het dak, de vloer, muren en ramen kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing van ongeveer € 450.

Jouw huis verduurzamen?

Als het gaat om verduurzamen dan vraagt ieder type huis om een andere aanpak. Om het makkelijk te maken bieden wij factsheets voor verschillende type huizen en uit diverse bouwjaren. Zo weet je precies welke maatregelen je kunt nemen om jouw huis zo duurzaam mogelijk te maken.