Home / Samen opwekken / Windenergie

Windenergie

Windenergie is schoon, onuitputtelijk én we kunnen het zelf produceren. LansingerStroom vindt dat elke inwoner en bedrijf in Lansingerland de kans moet krijgen zelf een stukje windmolen te kopen voor de opwekking van zijn eigen windenergie. 

LansingerStroom heeft een burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad om als inwoners zelf onze eigen windmolens te kunnen bouwen. We zitten nu ook aan de gesprekstafel over windenergie met gemeente en ontwikkelaars om de betrokkenheid van inwoners veilig te stellen bij de lokale windontwikkeling.

Waarom investeren in een windproject?

De gemaakte afspraken in het klimaatakkoord van Parijs betekenen dat de rijksoverheid ervoor moet zorgen dat een deel van de Nederlandse energiebehoefte afkomstig is van duurzame opwekking. Van de zon én van de wind.Deze taakstelling is vertaald naar een provinciale doelstelling voor windenergie op land. Ook in Lansingerland zullen windmolens komen om deze doelstelling te kunnen halen. Kijk op de website van de Provincie Zuid-Holland voor meer informatie.

Schoon, onuitputtelijk én we kunnen het zelf produceren

LansingerStroom vindt dat elke inwoner en bedrijf in Lansingerland de kans moet krijgen zelf een stukje windmolen te kopen voor de opwekking van zijn eigen windenergie. Daarom heeft LansingerStroom een burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad om als inwoners zelf onze eigen windmolens te kunnen bouwen. We zitten nu ook aan de gesprekstafel over windenergie met gemeente en ontwikkelaars om de betrokkenheid van inwoners veilig te stellen bij de lokale windontwikkeling.

Lokale windenergie

Het plaatsen van windmolens heeft natuurlijk gevolgen voor onze directe woon- en werkomgeving. Meedoen met een windproject zorgt ervoor dat we niet alleen de nadelen maar ook de voordelen van de windmolens hebben. Als lid van LansingerStroom mag je namelijk investeren in de windmolens.  Je bent mede-eigenaar van de windmolens en deelt daarom ook mee in de opbrengsten van de windenergie die we verkopen.  Daarnaast beslis je mee hoe de coöperatie zijn opbrengsten herinvesteert in nieuwe energieprojecten. Je zult nog trots zijn op onze windmolens!

LansingerStroom zet zich verder in voor:

  • Vroegtijdige en duidelijke informatie voor inwoners en bedrijven d.m.v. organiseren informatieavonden en proces participatie
  • Meedenken in de ontwikkeling om voor de omgeving tot een acceptabel windproject te komen.
  • Niet alleen meedenken en meepraten maar ook mee ontwikkelen en investeren. Naast de lasten ook de lusten lokaal.
Bekijk de video van HIER hoe collectief Windpark Deil tot stand is gekomen

Samenwerking

Voor Lansingerwind zijn we een samenwerking aangegaan met de landelijke wind coöperatie De Windvogel. Zij ondersteunen ons met hun kennis en expertise op het gebied van windmolens. Lees meer over onze partners:
Provincie Zuid-Holland Windenergie
HIERopgewekt Windenergie
NWEA
De Windvogel

Locaties gezocht

Ben jij ondernemer en heb je een bedrijfspand met een groot dak, een waterbassin of andere opwek-locatie? Stel je locatie beschikbaar voor onze zonnepanelen en draag bij aan de verduurzaming van Lansingerland. Wij helpen je bij het realiseren van het zonnedak.