Home / Zelf besparen / Besparen met huishoudelijke apparaten

Besparen met huishoudelijke apparaten

In ons dagelijks leven spelen huishoudelijke apparaten een belangrijke rol, maar vaak zonder dat we ons bewust zijn van hun impact op onze energierekening en het milieu. Wij helpen je om slim om te gaan met deze apparaten zodat je niet alleen energie en geld bespaart, maar ook bijdraagt aan een duurzamere wereld. Van de cv-ketel tot de koelkast, en van verlichting tot de vaatwasser, ontdek welke apparaten het meest verbruiken en hoe eenvoudige aanpassingen significante besparingen kunnen opleveren.

Apparaten die het meeste verbruiken

De huishoudelijke apparaten die doorgaans het meeste energie verbruiken, vormen een belangrijke focus voor iedereen die hun energieverbruik en -kosten wil verlagen. Voor onderstaande grootverbruikers enkele tips om hun energieverbruik te verminderen:

 • Cv-ketel / Verwarmingssysteem – Verantwoordelijk voor een groot deel van het huishoudelijk energieverbruik, vooral in koudere maanden.
  Tip: Regelmatig onderhoud en het instellen van een lagere temperatuur kunnen helpen energie te besparen.
 • Airconditioning – Vooral in de zomermaanden kan airconditioning aanzienlijk bijdragen aan de energierekening.
  Tip: Gebruik een programmeerbare thermostaat om de airco efficiënter te gebruiken en sluit gordijnen of blinds om de warmte buiten te houden.
 • Koelkast en Vriezer – Deze zijn continu in werking en verbruiken veel energie.
  Tip: Zorg ervoor dat de deur goed sluit en plaats ze niet naast warmtebronnen zoals een oven of direct zonlicht.
 • Wasdroger – Een van de grootste energieverbruikers in het huishouden.
  Tip: Droog wasgoed indien mogelijk aan de lucht en maak het pluizenfilter na elke cyclus schoon om de efficiëntie te verhogen.
 • Oven – Grootverbruiker vanwege de hoge temperaturen.
  Tip: Maak gebruik van de heteluchtstand en probeer meerdere gerechten tegelijk te bereiden.
 • Vaatwasser – Vereist veel energie voor het verwarmen van water en het drogen van de vaat.
  Tip: Gebruik de eco-stand en zorg dat de vaatwasser vol is voordat je deze aanzet.
 • Lampen – Vooral oudere, niet-energiezuinige lampen kunnen veel energie verbruiken.
  Tip: Vervang gloei- en halogeenlampen door LED-verlichting.

Apparaten waar je misschien niet bij stil staat

Ook zijn er veel apparaten die ongemerkt veel energie verbruiken. Dit zijn apparaten die onnodig lang aan staan of die niet efficiënt worden gebruikt. Check onderstaande tips en doe er je voordeel mee!

 • Computer en Entertainmentapparatuur – Deze apparaten, vooral als ze in stand-by modus staan, kunnen over een jaar gezien veel verbruiken.
  Tip: Schakel apparaten volledig uit wanneer niet in gebruik en overweeg een stekkerdoos met schakelaar.
 • Strijkijzer – Gebruikt veel energie door de warmte die het genereert.
  Tip: Strijk meerdere kledingstukken in één sessie om niet steeds opnieuw het strijkijzer te hoeven opwarmen.
 • Elektrische Kookplaat – Kan veel energie verbruiken, vooral bij frequent gebruik.
  Tip: Gebruik pannen die qua grootte overeenkomen met de kookzone en doe deksels op pannen om warmte te behouden.
 • Waterkoker – Wordt gebruikt om snel water te koken, maar kan inefficiënt zijn als er meer water wordt gekookt dan nodig is. Tip: Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook tijd. Voor nog meer efficiëntie, overweeg een waterkoker met een variabele temperatuurinstelling te gebruiken voor dranken die niet kokend heet water vereisen, wat verder energie kan besparen.
 • Televisie – Met name oudere, grote schermen en plasma-tv’s kunnen veel energie verbruiken. Tip: Beperk kijktijd en schakel de tv uit in plaats van op stand-by te laten staan.

Let hierop bij het kopen van nieuwe apparaten

Nieuwere apparaten hebben een beter energielabel en verbruiken vaak minder stroom. Een nieuwe koelkast bespaart al snel €100 per jaar aan stroomkosten. Een Led-tv kost €35 per jaar minder stroom dan een oudere lcd-tv. 

Bij het kiezen van nieuwe huishoudelijke apparaten kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Hier enkele tips voor het selecteren van energiezuinige apparaten voor huishoudelijk gebruik:

 • Let op het Energielabel: In veel regio’s, waaronder de Europese Unie, zijn apparaten voorzien van een energielabel dat de energie-efficiëntie aangeeft. Apparaten met een label van A (of in sommige systemen tot A+++) zijn het meest energiezuinig. Kies voor deze apparaten om energie en geld te besparen.
 • Vergelijk het Jaarlijkse Energieverbruik: Kijk niet alleen naar het energielabel, maar vergelijk ook het geschatte jaarlijkse energieverbruik van apparaten. Dit geeft je een duidelijker beeld van hoeveel het apparaat je daadwerkelijk zal kosten over de tijd.
 • Kies voor apparaten met een Eco-stand: Veel moderne apparaten beschikken over een eco-stand die ontworpen is om energie te besparen tijdens het gebruik. Hoewel deze stand soms een langere looptijd betekent, vermindert het significant het energieverbruik.
 • Overweeg grootte en capaciteit: Kies de grootte en capaciteit van het apparaat die overeenkomen met je behoeften. Een te groot apparaat verbruikt onnodig veel energie, terwijl een te klein apparaat inefficiënt kan zijn door overmatig gebruik.
 • Onderzoek extra functies: Sommige extra functies kunnen het energieverbruik verhogen zonder significante voordelen te bieden. Overweeg of je deze functies echt nodig hebt of dat een eenvoudiger model zonder deze toeters en bellen aan je behoeften voldoet en energie-efficiënter is.

Door goede keuzes te maken, kan je honderden euro’s per jaar besparen. Beter voor de portemonnee én het milieu! 

Hulp nodig?

Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag verder. Kom langs bij ons EnergieLoket op de Herenstraat in Berkel & Rodenrijs of vraag een keukentafelgesprek aan met een EnergieCoach.

Vergelijkbare berichten